O nama

Dobrodošli na PORTAL viceva i dobre zabave ''Moj Vic Dana'', koji je namjenjen skupljanju, arhiviranju i prikazivanju viceva. Svaki korisnik interneta može slobodno doći na Arhivu viceva, čitati viceve i po želji ubaciti neki vic u arhivu. Administrator sajta će ubačene viceve pregledati i po potrebi ispraviti. Da bi se vic našao u Arhivi viceva potrebno je da Kliknete ovdje.
Ukoliko imate neku ideju, želite se oglašavati na našem portalu, ili imate pitanja vezana uz stranicu molimo Vas da nam se javite putem kontakt forme

http://ourfunnyplanet.com/wp-content/themes/watercolor/images/twitter-bird-5.png

Šala, vic ili dosjetka je oblik humora (kratka priča) koji najčešće nasmijava ljude s duhovitim obratom ili neočekivanim smiješnim raspletom.

Povijest Viceva

U prvoj polovici 18. stoljeća vic označava književni talent uopće, a na prijelazu u 19. stoljeće značenje mu se sužava na samu duhovitu dosjetku, uvijek šaljivu ili podrugljivu. Vic se od duhovite priče razlikuje tako što je u šaljivoj priči osnovna značajka zbivanje, dok je u vicu to govor. Neočekivanost je osnovna kategorija vica i tom ga se tehnikom kojom se teži iznenaditi slušatelja čini srodnim komici.
Vic je najčešće djelo nepoznatog autora, a u njegovom stvaranju sudjeluju svi društveni slojevi. Vicevi mogu biti i svjetski, poput političkih viceva koji su se prepričavali tijekom židovsko-arapskoga rata.
U vicevima se preko te neočekivanosti kriomice provuče i agresivan sadržaj, koji je u pravilu usmjeren protiv tabuiranih područja društvenog života ili protiv društvene cenzure. Kroz igru riječi predstavlja borbu nemoćnih. Često se strani vicevi prilagođavaju domaćim uvjetima, političkim prilikama i pojedinim političarima.


Vrste, forme humora (šala) 

  • Verbalne forme
primjer:
Leži Fata u postelji i evo ti Muje, nosi joj čašu vode i Aspirin.
- Što ti je bolan Mujo, ne boli me glava?!
- He, he, Fato, to sam htio čuti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...